Yaş Çay Üreticilerini Üzecek Haber. İşte Açıklanacak Çay Fiyatı!

Yaş Çay Üreticilerini Üzecek Haber. İşte Açıklanacak Çay Fiyatı!
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın enflasyon tahmin rakamları yaş çay üreticilerini bir hayli üzecek. Karahan’ın açıklamasına göre yaş çaya yüzde 32 ile 44 oranında zam yapılacak ve 11 TL olan yaş çay taban kilo fiyatı 14,50 ile 15,84 arasında olacak

Yaş çay sezonunun başlamasına kısa bir süre kala yaş çay fiyatı merak konusu oldu. Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu’da yaklaşık 210 bin üretici tarafından üretimi yapılan ve 1 milyonu aşkın vatandaşın geçim kaynağı olan yaş çayda 2024 yılı sezon öncesi tehlike çanları çalıyor. Rize Ziraat Odası’nın 2024 yılı kilogram maliyetini 16.99 TL olarak açıkladığı yaş çayda üreticiler maliyetlerin üzerine 20-25 TL arasında bir fiyat beklerken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamaları yaş çayda düşük enflasyon oranlarının uygulanacağının sinyallerini verdi. Yapılan açıklamalara göre yaş çaya yüzde 32 ile yüzde 44 oranında zam yapılacak. Buna göre 11 TL olan yaş çayın taban kilo fiyatı 14,50 ile 15,84 arasında olacak.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda Enflasyon Raporlarını paylaştı. Bu süreçte iki ana koşul gözetileceğini kaydeden Karahan, “Bunlardan ilki, aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin bir düşüş göstermesidir. İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsamasıdır.” dedi.

Karahan, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar, ara hedeflere bağlılığı yansıtacak şekilde, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir görünüm esas alındığını kaydederek, 2024 yılı için enflasyon tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarının yüzde 30 ve 42 olduğunu ifade etti.

Yaş çay fiyatı açıklanırken Mayıs ayı enflasyon rakamları baz alınıyor ve açıklanan enflasyonun 1 veya 2 puan üzeri yaş çaya zam veriliyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıkladığı alt ve üst limit enflasyon oranlarına göre yaş çaya yüzde 32 ile yüzde 44 arasında bir zam verilecek.

Yaş çaya belirtilen düşük enflasyon oranlarında zam yapılması halinde yaş çay taban kilo fiyatı 14,50 ile 15,84 arasında bir tutar olacak. Bu fiyat ise Rize Ziraat Odası’nın 2024 yaş çay kilogram maliyeti olarak hesapladığı 16.99 TL’nin oldukça altında kalacak. Üreticiler bu fiyatların açıklanması halinde cepten yemeye devam edecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün düzenlenen Bursa mitinginde ekonomi programını kararlılıkla uygulamayı sürdürerek fiyat istikrarının sağlanması gerektiğini kaydederek yüksek enflasyon ortamında kime ne verilirse verilsin, beklenilen neticenin alınmadığını ifade etti. Erdoğan, yılın ikinci yarısında enflasyonun inişe geçtiğinin hep birlikte görüleceğini vurguladı.

Öte yandan Mayıs ayında açıklanacak enflasyon oranı ile yaş çaya verilecek fiyat da hemen hemen belirlenmiş olacak.

Kaynak:İBRAHİM KÖROĞLU

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
85 Yorum