Rize'de Kovid-19 Vaka Sayısı Uçtu! Eski Başhekim Prof. Dr. Türüt Uyardı: "Biraz Daha Sabır"

Rize'de Kovid-19 Vaka Sayısı Uçtu! Eski Başhekim Prof. Dr. Türüt Uyardı: "Biraz Daha Sabır"
Rize’de Kovid-19 vaka sayıları günlük 500’e doğru hızlı bir şekilde ilerliyor. Günlük vaka sayılarının 350’yi aştığı kentte Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Türüt, koronavirüse karşı üst üste uyarılarında bulunmaya devam ediyor

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eski Başhekimi Prof. Dr. Hasan Türüt, koronavirüse karşı üst üste uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

Öğretim Üyesi ve eski başhekim Prof. Dr. Türüt, yeni tip koronavirüs salgınının şakasının bulunmadığını ve önlem alınmadığı müddetçe kişinin mutlak suretle virüse yakalanacağını belirterek, kim ölecek diye korku içinde beklemektense maske, mesafe ve temizlik önlemi alarak bulaşı bitirmek gerektiğini kaydetti.

Vakalarının artması nedeniyle salgın boyutunun daha vahim sonuçlara neden olabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Türüt, kapalı ortamda toplanma ve açık ortamda olsa dahi yakınlaşmanın en büyük risk olarak karşılarında durduğundan ‘biraz daha sabır’ diyerek kapalı ortamda toplanılmaması ve açık ortamda olsa dahi sosyal mesafe korunarak maske kullanımının doğru bir şekilde uygulanması gerektiği uyarısında bulundu.

Türüt, uyarılarına şöyle devam etti: “Herkesten bir ricamız olsun: Rize Devlet Hastanesi, Eğitim Araştırma veya Kaçkar Devlet Hastanesinin önünden mutlaka herkes geçiyordur. Lütfen bir an kafamızı kaldırıp bu hastanelere bir bakalım; hastane odasından bu sefer kendinizin dışarıya baktığını bir kez düşünün, dışarda değil de içerde olduğunuzu, kolunuzda serum, burnunuzda oksijen maskesi ile yattığınızı ve akıbetinizin ne olacağını tahmin edemeyecek bir durumda olduğunuzu düşünün. Kovid sanıldığından daha hızlı yayılmaya başladı maalesef. Bu iş sadece kendini korumakla bitmiyor, mutlak ve mutlak karşımızdakini de korumak zorundayız. Bunu yapmazsak bu virüs mutlak gelip kapımızı çalacak. Kapıyı çaldığında gözümüzün yaşına bakar mı bakmaz mı artık onu hiç kimse bilemez. Biraz daha hassas davranalım hep birlikte.

Olayın boyutu değişti maalesef, tahmin ettiğimizin çok ötesi bir durum kapımızda beliriverebilir; bu işin şakası makası kalmadı, görelim artık. İşin ucunda can var, ekonomik çöküntü var, var oğlu var. Korkarak kim ölecek acaba beklemektense önlem alarak bulaşı bitirelim. Buna muktedir miyiz?

Bugüne kadar görünen o ki, kapalı ortamda toplanma ve açık ortamda olsa yakınlaşma en büyük risk. O zaman rasyonel düşünelim; iş arkadaşın, kardeşin, dostun, çalışanın, amirin, müdürün, ziyaretçin, asla kıramayacağın ve aynı ortamı paylaştığın kim olursa olsun üç beş ay ‘birbirimizden biraz uzak dursak ikimiz için de sanki iyi olabilir’ demekten çekinmeyelim. Bir de önümüzdeki üç dört ay kapalı ortamda çalışmak zorunda olanlar için kalın kışlıklarımızı giyerek mümkünse pencerelerimiz açık ve istisnasız maskeli bir şekilde çalışalım. Başka çaremiz yok. Biraz daha sabır.”

Öte yandan Rize'de vaka sayılarının hızlı bir şekilde artması Sağlık Bakanlığının mobil uygulaması Hayat Eve Sığar (HES) risk haritasında ‘yüksek risk’ anlamına gelen ‘kırmızı’ renkli alanların çok daha geniş alanlara da yayılmasına yansıdı.

kovid-19-haritasi-rize.jpg