Rize Baro Başkanı Av. Peçe: Rize’ye 2 Yeni Mahkeme Kuruluyor

Rize Baro Başkanı Av. Peçe: Rize’ye 2 Yeni Mahkeme Kuruluyor
Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, yeni adli yargı döneminde Rize’ye 2 yeni mahkeme kurulacağını söyledi.

Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla Rize’de birer adet daha Asliye Hukuk Mahkemesi ile Sulh Hukuk Mahkemesinin kurulacağını belirterek, Rize’de yeni açılacak mahkemelerle Asliye Hukuk Mahkemesi sayısının 4’e, Sulh Hukuk Mahkemesi sayısının ise 2’ye yükseleceğini kaydetti. Av. Peçe, ayrıca tek hakimin görev aldığı İcra Mahkemeleri ve Aile Mahkemesine de ikinci bir hakimin görev alacağını kaydederek her iki mahkemenin de hakiminin ayrı olacağını ifade etti. Peçe, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü’nün girişimleriyle hakim ve savcı lojmanlarının yenilenerek daha modern ve daha kapasiteli lojmanların yapılacağını belirtti.

Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, olay53'e yaptığı açıklamada, HSK’nın yeni Adli Yargı dönemi öncesinde iş yoğunluğunu gözeterek yeni açılacak mahkemeleri belirlediğini ifade ederek, “En son çıkan HSK kararnamesi ile Rize ilinde var olan üç Asliye Hukuk Mahkemesine dördüncü Asliye Hukuk Mahkemesi eklenmek suretiyle buradaki Asliye Hukuk Mahkemeleri bir tane artırılmıştır. Bu da sayısal anlamda belli bir iş yüküne, belli bir iş hacmine ulaşmış olan Asliye Hukuk Mahkemelerinin iş yükünü nispeten azaltacaktır. Ayrıca, tek Sulh Hukuk Mahkemesi ile Sulh Hukuk Mahkemeleri götürülmekteydi. Yine en son çıkan HSK kararnamesi ile ikinci Sulh Mahkemesi Rize'ye kuruldu. İkinci Sulh Mahkemesi ile devam eden Sulh Hukuk Mahkemesinin iş yoğunluğu yüzde 50 oranında azalacaktır. Gerçekten veraset belgesinde dahi belli bir süreç bekleniyordu. Veraset belgelerinin çıkartılması belli bir zaman alıyordu. Artık 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kurulması ile birlikte hem izaleişüyu satış dosyaları, hem veraset dosyaları ciddi anlamda daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşacaktır. Buna tabi Adalet Bakanlığı ile olan ilişkiler ve özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın şehri olması münasebetiyle Rize'ye yapılan katkılar olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Tek hakimin görev aldığı İcra Mahkemeleri ile Aile Mahkemesinin hakimlerinin farklı olacağını kaydeden Peçe, “İcra Mahkemeleri ve Aile Mahkemesi tek müstemir yetkili hakim tarafından her iki mahkemede bakılmaktaydı. Yine son çıkan kararnameyle artık Aile Mahkemesinin hakimi müstemir yetkili hakimi ayrı, İcra Mahkemelerinin hakimi ayrı hakim olarak bakacak ve İcra Mahkemeleri yine müstakil ve müstemir yetkili hakim tarafından götürülecektir. Bunların her üçü de Rize ilindeki yargı yükünü önemli derecede azaltacak hamlelerdir. İlimize hayırlı olsun.” diye konuştu.

Hakim ve savcıların lojman sorununa da değinen Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, Rize Cumhuriyet Başsavcısı Önder Kemal Sekücü’nün girişimleri sonucunda bu sorunun ortadan kalkmasına çok az bir süreç kaldığına vurgu yaparak, “Yaklaşık 6-7 aydır başsavcımız tarafından Rize’deki hakim savcı lojmanlarının yenilenmesi ve yerine daha büyük, daha kullanışlı, daha kapasiteli bir lojman yapılması süreci var. Bu tamamen başsavcımız tarafından takip edilmektedir. Bizlerde yeri geldiğince destek vermeye çalışmaktayız baro olarak. Bunlarda da prosedür işlemleri tamamlanmak üzere. Tamamlandıktan sonra lojman sorunu da çözülecektir. Lojman sonunu önemsiyoruz. Çünkü lojman oldukça yetersiz. Hakim savcının tamamına şu an lojman yetmemekte ve bir kısım hakim savcılar kiralayarak, kirada ikamet etmekte. Bu da Rize’ye olan tercihi azaltmaktadır. Lojmanların yenilenmesi ve lojman ihtiyacının giderilmesi halinde Rize zaten birinci sınıf yer olduğu için daha fazla hakim savcı tarafından tercih edilecek. Bu nedenle lojman sorununun çözülmesi de Rize için çok önemli bir hamledir. Bu konuda başsavcımıza çabalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.