Kovid-19 Aşılamasında En Az Orana Sahip Şanlıurfa'da PCR Testi Zorunluluğu Kaldırıldı Darısı Rize'nin Başına

Kovid-19 Aşılamasında En Az Orana Sahip Şanlıurfa'da PCR Testi Zorunluluğu Kaldırıldı Darısı Rize'nin Başına
Türkiye’de en az iki doz aşılamada aşılamanın en az yapıldığı Şanlıurfa'da İçişleri Bakanlığı tarafından getirilen PCR testi zorunluluğu kaldırıldı. Yüzde 71,6 aşılama oranına sahip Rize’de de aynı kararın alınması bekleniyor.

Türkiye’de en az iki doz aşılamada yüzde 48,5 oranla en az aşılamanın yapıldığından kırmızı kategoride yer alan Şanlıurfa'da PCR testi zorunluluğu, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin başkanlığındaki il umumi hıfzıssıhha kurulu kararıyla kaldırıldı. Yüzde 71,6 aşılama oranına sahip ve sarı kategoride yer alan Rize’de de il umumi hıfzıssıhha kurulunun aynı kararı alması ve PCR testi zorunluluğunu kaldırması bekleniyor. Şanlıurfa’nın Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2020 Sonuçlarına göre 2 Milyon 115 bin 256 nüfusu bulunurken, Rize’nin ise 344 bin 359 nüfusu bulunuyor.

İçişleri Bakanlığı Kovid-19 tedbirleri kapsamında 81 il valiliğine PCR testi konulu genelge göndermiş, aşı süreci tamamlanmayan veya hastalığı geçirmemiş kişilere, belirli alanlara girişte (okul, sinema, tiyatro, konser vb.) ya da şehirlerarası toplu taşıma araçlarını (uçak, tren, otobüs vb.) kullanımından önce PCR negatif test sonucu göstermek mecburi kılınmıştı.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, başkanlığında toplanan il umumi hıfzıssıhha kurulu “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personellerden eksik aşılı olanlar ile aşısız olanların haftada iki defa PCR testi yaptırarak kurum amirlerine ibraz etmelerinin sağlanması hususunun iptal edilmesine oy birliğiyle karar verildi.” Şeklinde karar alırken, alınan karar Valiliğe ait resmi siteden şöyle duyuruldu: “Şanlıurfa Valisi Sayın Abdullah Erin başkanlığında 05.10.2021 tarihinde toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu aşağıdaki hususları karara bağlamıştır.

17.09.2021 tarih ve 36 nolu İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 7. Maddesinde karara bağlanan “Tüm Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personellerden eksik aşılı olanlar ile aşısız olanların haftada iki defa PCR testi yaptırarak kurum amirlerine ibraz etmelerinin sağlanması” hususunun iptal edilmesine,

Yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınmasına, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmamasına;

Oy birliğiyle karar verilmiştir.”

sanliurfa-valiligi-pcr-testi-zorunlulugunu-kaldirdi.jpgturkiye-asi-haritasi.jpg