Fil: Dolmuş, Taksi, Minibüsçülerle Belediyenin Ortak Olacağı Tramvay Projesinin Detaylarını Açıkladı

Fil: Dolmuş, Taksi, Minibüsçülerle Belediyenin Ortak Olacağı Tramvay Projesinin Detaylarını Açıkladı
TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Abdulbaki Fil, Rize şehir içi trafik sorununun çözümü için belediye, minibüsçüler, otobüsçüler ve dolmuş taksicilerin içinde yer alacağı tramvay projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Rize Şube Başkanı Abdulbaki Fil, Rize'nin şehir trafiğini hafifletme ve model çözümler üretmek adına tramvayın artık vazgeçilmez bir ulaşım aracı olarak Rize’de olması gerektiğini kaydetti.

Bir önceki dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi uzman ekibiyle birlikte hazırladıkları tramvay projesi ile ilgili Rize’nin yönetim kadrolarıyla görüşmeler yapan ve projeyi sunan TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Abdulbaki Fil, projenin detaylarını olay53’e anlattı.

Derepazarı’ndan Gündoğdu’ya kadar 14 kilometrelik bir alanda belirlenen 19 istasyon noktasıyla birlikte tramvay hattının oluşturulması gerektiğini savunan Fil, ulaşımın yoğun olduğu noktalarda isteğe bağlı olarak istasyon sayısının artırılabileceğini belirterek, kentteki minibüsçüler, otobüsçüler ve dolmuş taksicilerin hissedar yapılarak belediye ortaklığında tramvay hattının kurulabileceğini ve böylece minibüs, otobüs ve dolmuş taksi sayısında da azalmanın sağlanabileceğini kaydederek, “Rize'nin şehir trafiğini hafifletme ve model çözümler üretmek adına tramvay artık vazgeçilmez bir ulaşım aracı olarak karşımızda duruyor. Gelişen dünya düzeninde şehirleşme planları içerisinde toplu taşıma araçlarının daha çok böyle katı yakıtlı olan, egzozu çevreyi kirleten araçlarla değil de tramvay gibi, metro gibi elektrikli araçlar gibi sistemlerin olduğu bir sisteme doğru artık gidiyoruz. Gelişmiş ülkelerde ve büyük şehirlerde tramvay ve metro ile elektrikli araçlarla trafik sorunu bir şekilde çözülüyor ancak Rizemiz coğrafik olarak çok küçük, dar bir bölgede olduğu için, yaz aylarında da nüfusun bire üç, bire dört, bire beş artması dolayısıyla trafik keşmekeşi yaşanmaktadır. Bu sorunu çözmek için ilimizdeki şehir içi minibüsleri, dolmuş taksiler, taksiler gibi yaklaşık dört yüze yakın T plaka, D plaka, M plaka şeklinde araç vardır. Bu araçların da ortak olacağı bir tramvay projesi ilimiz için artık gerçek bir ihtiyaç olarak karşımızda duruyor.” dedi.

Derepazarı - Gündoğdu arasında yapılacak tramvay hattıyla kentte trafikte büyük bir çözüme ulaşılacağını savunan Fil, hat üzerinde kurulacak 19 istasyonla birlikte vatandaşların da tramvaya ulaşımlarının kolaylaşacağını belirtti ve ulaşımın yoğun olduğu bölgelerde istasyon nokta sayısında artış yapılabileceğini kaydederek, “Başlangıcı Derepazarı merkez olmak üzere Gündoğdu bandında o şekilde ilk etapta 14 kilometrelik bir alanda 19 tane istasyon kurulabilir. Derepazar’ından Alipaşa'ya kadar eski Dedeman Otelinin orada bir durak. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin ana kampüsü ve üniversitenin önünden Batı Parkın oradan geçecek şekilde bir durak, üst yoldan Camiönü Mahallesi Valilik önü. Valilik önünden Rize Meydanı. Daha sonra Dalyan mevkii ve Rizespor eski stadı ile AVM ve Çaykur'un orada yeni yapılmakta olan emniyet müdürlüğüne daha yakın bir yerde de istasyonlar kurulabilir. Gündoğdu’ya doğru ilerledikçe Adliye önü ile Portakallık mahallesinde de istasyon yeri oluşturulabilir. Zaten buralar 500 600 metre mesafede. Bu arada yoğun olan yerde istasyon sayısını arttırabiliriz. Bu her istasyon başına ana maliyeti yüzde on artıracaktır. İstasyonlarımız Portakallık mahallesinden itibaren İslampaşa mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Rize Toptancılar Hali ve Hamidiye Mahallesi ile Gündoğdu şeklinde olabilir. Genel hattımız bu ve burası yaklaşık 14 km’dir.” şeklinde konuştu.

Yap işlet devret veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki gibi kooperatif ve belediye şirketi kurarak ulaşımda sağlanan kolaylıklarla Rize’de de trafik sorununun çözülebileceğini ve ulaşımın tek düzelikten çıkarılarak toplu taşıma araçlarına yönlendirilebileceğini vurgulayan TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Fil, “Bunu biz nasıl yapacağız? Yüzde ellisi ve yönetim tamamen belediyede olacak. Kontrol yüzde yüz belediyede ama %50'si belediyenin normalde %50’sini de vatandaşa vereceğiz. Bu 50’lik kısmının maliyetini yüzde 100’ün maliyetini o yüzde 50’den alacağız. Örneğin minibüsçüler, otobüsçüler, dolmuş taksicilere diyeceğiz ki ilk öncelik sizin hakkınız. Burada onlarla bir pazarlığa oturacağız. Diyeceğiz ki, -bunu benim görüşmelerimde dolmuş arkadaşlarla edindiğim bilgilerden aldığım tepkilerden- 500 ila 750 bin TL arasında yüzde 1 hissesi olmak şartıyla 300 kişilik bir hisse toplandığında 500 bin TL'den 150 milyon lira yapar. Zaten 150-180 milyon liraya bu tramvay hattını yaparız. Belediyenin devletin kasasından hiçbir kuruş çıkmıyor. Artı bununla beraber ne oluyor? O otobüsçünün oraya olan hakkını alıyoruz. Onu alıyoruz. Bir tane kirliliği önlemiş oluyoruz. O da ne düşünüyor, hangi hesabı yapıyor? Diyor ki ‘ben artık vergi ödemeyeceğim, lastik param yok, şoför param yok, cam kırıldı param yok, trafik kaza riskim yok.’ Artık aynı İstanbul Metro AŞ gibi, İstanbul’daki ulaşım gibi Rize’de bir şirket kurulacak. Bunun yönetimi belediyede olacak. Özerk olan bölümünde özelden yöneticiler buna alınabilir, yönetim kurulu oluşturulabilir. Yedi kişilik bir yönetim de üç tane özel sektörden, dört tane belediyeden olur. Yani çoğunluk devlette olsun diye. Bunlar tartışılabilir. Bu şekilde bir yapılanma ile şehir hatlarındaki insanları, araç sahiplerini, minibüs sahiplerini mağdur etmemiş olacağız. Onları hem sistemin içerisine çekeceğiz hemde bununla beraber çevre kirliliğini, araç kirliliğini, trafik sıkıntısını ortadan kaldırmış olacağız. Bu ayrıca şehrimize bir hava katacak ve insanlar artık arabasını pek kullanmak istemeyecek. Zira tramvay yolculuğu sayesinde otopark derdi yok, kaza riski yok, benzin mazot derdi yok, hiçbir şey yok. Allah’a şükür rahat bir şekilde yolculuk yapacağız. Bununla beraber hem insanları kısa mesafeli de olsa istasyona ulaşıncaya dek yürümeye teşvik edeceğiz. Tramvayla sadece ticari araçları ortadan kaldırmıyoruz. Özel araçları da ortadan kaldırmış olacağız. Özel araçlarıyla taksilerle gidip gelen insanların işini de kolaylaştıracak onları araca bindirmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

derepazari-gundogdu-tramvay-hatti.jpg